Syysseminaarin toiminnalliset työpajat

Joensuun eNorssin toiminnalliset työpajat torstaina 29. ja perjantaina 30.8.2019

Työpajasessioissa sekä torstaina että perjantaina valitaan joko kaksi lyhyttä (45 min) tai yksi pitkä (90 min) kokonaisuus.

Rantakylässä torstaina (kaikki lyhyitä, 45 min) klo 15.00 - 17.00

 • VR -uusi ulottuvuus luovuuteen, Mikko Kulmalainen ja Mikko Sarajärvi
  Työpajassa kokeillaan Oculus Quest ja Oculus Go VR-laseja.  Pajassa esitellään lasien ominaisuuksia erilaisissa immersiivisissä ympäristöissä sekä kokeillaan niiden mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen ja luomiseen.
 • Voimauttavat kuvat, Mari Hakanen
  Tässä työpajassa opastetaan valokuvaustaitojen kehittämisessä ja hyödyntämisessä opetustyössä.Valokuvaus on tapa tulkita maailmaa ja ilmaista itseään, se auttaa havainnoimaan ympäristöään ja siinä vallitsevia erilaisia olosuhteita uusin silmin. Valokuvaamisen kautta voi peilata yhteiskunnassa vallitsevia suuntauksia ja ottaa niihin kantaa.Näitä taitoja voi mainiosti yhdistää osaksi omaa opetusta. Matkapuhelimella tai tablet-tietokoneella pääsee loistavasti harjoittelun alkuun!
 • Sanataide digittää, Teija Paavilainen
  Luova sanataide kohtaa digin. Seurauksena kuvan ja sanan, äänen ja videon risteymiä.  Tulevaisuuden tekstit ovat moniulotteisia, kuvilla kyllästettyjä. Näillä aineksilla jokainen on luova oman elämänsä sanataiteilija. Ota mukaan oma iPad. Myös varalaitteita saatavilla.
 • Sphero-robotiikkapaja aloittelijoille, FCLab.fi-hanke (Esitys)
  Sphero-robottipallot, mistä ihmeestä on kyse? Ohjelmointia ja ohjelmallista ajattelua Spheron SPARK-roboteilla kädestä pitäen. Kohderyhmänä ensisijaisesti alakoulun/perusasteen opettajat.
 • ThingLink - Ole rohkeasti luova!  Aleksi Komu 
  ThingLinkin avulla on helppoa olla luova ja rakentaa omia visuaalisia oppimiskokemuksia interaktiivisten kuvien, videoiden ja 360-median avulla. Työpajassa opit miten ThingLink auttaa oppijoita olemaan aktiivisia tiedon tuottajia ja miten opettajat voivat rikastuttaa omia sisältöjään. Pajassa käydään myös läpi ThingLinkin uusimmat ominaisuudet kuten täysin uusittu editori, automaattinen kielen kääntäminen yli 60:lle kielelle, 360-videot ja uusi VR-näkymä, yhteiseditointi sekä syksyn aikana tulevat muut uudistukset.
 • Valmiita ideoita luovaan oppimiseen, Applen luovuus -kirjat, Jukka Kilpiä
  Apple on julkaissut ilmaisia suomenkielisiä kirjoja, joissa käsitellään iPadin käyttöä luovassa sisällöntuotannossa. Nämä kirjat perehdyttävät kuvan ja videon hyödyntämiseen oppimisessa, piirtämisen mahdollisuuksiin iPadilla sekä musiikin tekemiseen ja sen vaikuttavuuteen osana sisällöntuotantoa. Edellisten lisäksi opettajan opas, joka kertoo miten voit hyödyntää kirjojen sisältöä moniaineellisesti. Mitä nämä kirjat ovat ja miten voit hyödyntää niitä omassa työssäsi - näihin kysymyksiin saat vastauksen pajassa.
 • Kestävä kehitys ja tulevaisuuden suunnittelu, Juuso Pursiainen  
  Työpajassa työstetään kierrätysmateriaaleista tulevaisuuden kulkuneuvoja ja rakennuksia. Pajassa keskustellaan, kuinka luova työtapa tukee erityisen tuen oppilaiden työskentelyä.
 • Löydä sisäinen David Guettasi, Antti Perälä, max. 10
  Matalan kynnyksen musiikintekoa iPadin Garageband-sovelluksella. Ota oma iPad mukaan, koululta voi myös lainata.
 • Mini-Erkit ja Swift Playgrounds, Mika Mononen
  On olemassa digitutoreita, oppilasagentteja ja sitten on Minierkkejä. Esittelyssä Tulliportin normaalikoulun luokkien 1-6 malli oppilaiden vertaistuesta digiympäristöjen opiskelussa. Pajassa tutustutaan toiminnallisesti erilaisiin teknologisiin härpäkkeisiin Minierkkien opastuksella!
 • Ralli on mun rattoni - karaokepaja, Kimmo “Moottoritie on kuuma” Nyyssönen
  Sibelius-Akatemian pop/jazz-laulamisen lehtori Aija Puurtinen kertoo, miksi kannattaa valita lauluharrastus: 1. Musiikki auttaa käsittelemään tunteita. 2. Jakaa ja voimistaa tunteita. 3. Laulaminen voi olla yhdessä tekemistä. 4. Laulaminen virkistää mielen. 5. Kun sanoja ei enää ole, musiikki jää. Tule toteamaan, pitääkö tämä paikkansa? Työpajassa tutustutan suomalaiseen Singa-karaokepalveluun. Laulutoiveita voit selailla helposti Singan mobiilisovelluksen avulla. Sovelluksesta löytyy yli 60 000:n kappaleen laulukirjasto ja voit treenata singaamista jo ennakkoon kotona. Tervetuloa laulamaan yksin tai yhdessä!
 • Valokuvaus (sommittelun digiloikka)
  Taskussasi on superkamera. Ota sae haltuun ja sommittele uusi ote elämääsi!
 • Ajattelua aktivoiva liikunta, Ville Kemppainen
  Työpajassa yhdistyvät liikunta ja ongelmanratkaisu.
 • eTwinningiä luovasti ja kansainvälisesti, Yrjö Hyötyniemi ja Tuire Kokko
  Työpajassa tutustutaan ideoimalla eTwinningiin helppona ja monipuolisena opettajankoulutuksen kv-työvälineenä.

Tulliportissa perjantaina klo 10.30 - 12.15

Neljä ensimmäistä ovat pitkiä pajoja ja loput lyhyitä.

 • Pyhän kosketus – Juha Pössi (PITKÄ) 
  Tutustutaan ilmastonmuutoksen hengessä kävellen (tai pyörällä) Joensuun ortodoksisiin kirkkoihin. Vierailemme Pyhän Nikolaoksen kirkossa ja Ortodoksisen seminaarin kirkossa pohtien samalla, kuinka kirkkovierailuja voidaan hyödyntää oppimisympäristöinä.
 • Sanasta taidetta, Annukka Tiitinen (PITKÄ) max. 10 
  Työpajassa herätellään mielikuvia ja puetaan ne runon muotoon erilaisin menetelmin. Työtapoja voi suoraan soveltaa sanataidetunneilla eri-ikäisten oppilaiden kanssa.
 • Hiljaisuus luovuuden lähteenä, Esko-Pekka Tiitinen (PITKÄ) Max. 10
  Työpajassa lähdetään matkalle hiljaisuudesta kohti alitajuntaa. Äänten lisääntyessä kuulijan ajatukset saavat tajunnanvirtamaisia käänteitä. Menetelmää voi soveltaa koulutunneilla keskittymisharjoituksena ja mielikuvituksen rikastuttajana.
 • Vyöhykkeet osana oppimisympäristöä tukemassa ja mahdollistamassa oppimista (PITKÄ), FCLab.fi-hanke
  Pajassa esitellään hankkeessa laadittu oppimisen vyöhykkeiden Suomi-versio ja lähdetään suunnittelemaan toimivia oppimisen tiloja hyödyntäen vyöhykemallia.
 • Joko saa arvioida?  Tutustuminen Arviointimaahan, Päivi Ruotsalainen ja Merja Kukkonen 
  Arviointi on kuuma puheenaihe kaikilla kouluasteilla. Arviointitaitojen harjoittelu on merkittävässä roolissa oppilaan arviointitaitojen kehittymisessä.  Kuinka opettaja voi tukea oppilaan arviointitaitojen edistymistä? Työpajassa tutustutaan Arviointimaahan sekä harjoitellaan arviointitaitoja mielikuvituksellisen kuvan keinoin.
 • Digiä kieltenopetuksen varhentamisessa, Hilkka Koivistoinen ja Julia Laittila 
  Pajassa esitellään lyhyesti vieraiden kielten varhentamisen hankkeessa toteutettua monikielistä opetusteknologiaa hyödyntävää projektia. Lisäksi osallistujat pääsevät ohjatusti kokeilemaan muutamia alakouluikäisten oppilaiden suosimia 'digi-hittejä', joista mainittakoon esimerkiksi Quiver, SquiggleFish, Clips ja ChatterKid.
 • Virtuaalimetsä, Lauri Sikanen LUKE max. 10
  Oikean luonnon tiedetään laskevan sykettä ja veranpainetta sekä parantavan tarkkaavaisuutta. Luonto on kirjaimellisesti luonnonmukainen vastalääke stressiin, ja sen hyvinvointi- sekä terveysvaikutuksia on Luonnonvarakeskuksessa tutkittu jo aiemmin. Lisätietoa https://yle.fi/uutiset/3-10638315
 • 50 Shadows of Team Teaching, Minna Haring, Mika Mononen ja Ulla Sten 
  Yhteisopettajuus – Marriage of three. Tervetuloa tutustumaan alusta asti pedagogisesti suunniteltuun, opettajien kanssa yhdessä tuotettuun oppimistilaan, ilmiöopetukseen ja yhteisopettajuuden jännittävään maailmaan. #innovativepedagogy #muuttuvattilat
 • Suunnittele, innovoi ja sovella-teknologiakasvatusta, Annukka Juutinen, Anni Hirvonen 
  Rakenna tiimisi kanssa annetuista materiaaleista tehtävänannon mukainen tuote. Kokemuksia teknologiakasvatuksen tuomisesta osaksi oppitunteja.
 • HeiJoe! Suunnistuspaja, Kimmo Kotro 
  Joensuulainen HeiJoe -ohjelma on 8 vuoden kehitystyön tulos. Se muuttaa kännykät opetusnavigaattoreiks ja tunnit liikkuviksi. Opettaja suunnittelee ensin karttapohjalle reittejä ja reittien varrelle erilaisia opetuspisteitä. Pajassa käydään läpi HeiJoen perusteet, tehdään reittejä ja kokeillaan niitä.